5 praktische tips om daadwerkelijk te stoppen met jouw uitstelgedrag en over te gaan tot actie
Dat we in ons dagelijks leven te maken krijgen met startonderbrekingen is nauwelijks nieuws. We noemen het ook wel uitstelgedrag. Maar de vraag is: hoe vaak ben jij je bewust van het feit dat jij zelf verantwoordelijk bent voor het uitstellen van iets.
In dit blog ga ik het hebben over hoe jij jouw startonderbreker kunt fiksen. “Maar”, denk je misschien, “een startonderbreker is toch iets van een auto?”. Klopt, dat is het inderdaad. En toch is de vergelijking met ons eigen (automatische) uitstelgedrag treffend! Wij creëren onze eigen startonderbrekingen. En het goede nieuws? Jij kunt daar zelf verandering in brengen! Met een voorbeeld uit mijn eigen leven, maak ik je duidelijk hoe het werkt, en… je krijgt praktische tips om het anders te doen. Handig toch?
De startonderbreker; handig als je stil wilt blijven staan
De startonderbreker is een apparaatje waarmee het starten van de auto wordt onderbroken. Dat kan op verschillende manieren. Bij een mechanische variant kun je denken aan een stuurslot waarmee je voorkomt dat het stuurwiel kan draaien. De elektronische startonderbreker wordt geactiveerd door het uitschakelen van de start-ontsteking. Handig? Heel handig! Want het zorgt ervoor dat jouw auto alleen rijdt wanneer jij dat bepaalt. En dat is bewust en intentioneel gedrag. Je wilt tenslotte van A naar B. En als je dat wilt, stap je achter het stuur, start de auto en rijdt weg! Wanneer jij ervoor kiest de startonderbreker in werking te laten, is het resultaat simpel: je staat stil. En zo werkt het ook in ons hoofd, maar dan onbewust. Hierover meer.
Auto…matisch gedrag kan ook als startonderbreker werken… eh… niet werken
Dat we in ons dagelijks leven ook te maken krijgen met startonderbrekingen is nauwelijks nieuws. We noemen het ook wel uitstelgedrag. Maar de vraag is: hoe vaak ben jij je bewust van het feit dat jij zelf verantwoordelijk bent voor het uitstellen van iets. Iets dat belangrijk voor je is en waarmee je toch niet start? Ik weet niet hoe dat voor jou is, maar ik ervaar het veel vaker dan me lief is. Laat ik erbij vertellen dat ik een kantoor aan huis heb. En in de regel gaat het dan als volgt:
Ik heb me voorgenomen om nu toch echt dit blog te schrijven, en terwijl ik langs de wasmand loop, besluit ik -geheel op de automatische piloot- dat ik best wel even eerst een wasje kan draaien. Zo gebeurd. Pomtiedom… was in mach… oh… er zit nog een natte was in. Geen punt, die hang ik snel even aan de lijn. Duurt hooguit een paar minuten… tenminste, als ik eerst de droge was van de lijn haal en ja, dan ook direct maar opvouwen en wegleggen voordat het puber-geweld weer thuis is vanmiddag, want die gooien dan alles weer door elkaar. Goed, dat is dat. Gedaan. Droge was in de kast, natte aan de lijn, nieuwe in de machine. Top! Ik kan gaan beginnen!
De eerste startonderbreking was een feit zonder dat ik me daar -op dat moment- überhaupt bewust van was! En we zijn er nog niet…
Start - Stop - Pauze
Heerlijk een kop thee erbij, laptop open en… oh, mail van die ene cliënt. Ach, daar reageer ik eerst even op. Ze had tenslotte aangegeven dat ze echt even een steuntje in de rug kon gebruiken. Zulke dingen gebeuren. En laten we eerlijk zijn, mijn cliënten hebben prioriteit. Eens denken… een “zomaar-ff-lullig-uit-de-losse-pols-antwoord” kan natuurlijk niet. Daar heb ik echt voor te zitten en met aandacht te reageren op wat de vraag van mijn cliënt is. Kost wel wat meer tijd, maar hé, dat hoort erbij en is nog leuk ook. Weet je wat? Ik kan haar anders ook nog bellen. Dan weet ze in elk geval dat ik haar mail heb beantwoord en kan ze kiezen wanneer ze hem leest. Stukje service en persoonlijke aandacht. Daar hebben we allemaal wel eens behoefte aan. Gelukkig toeval wil dat ik haar voicemail aan de lijn krijg, en daar een bericht achter laat. Je hebt mail, bla bla bla, en als je wilt ben je welkom om terug te bellen. En ach, als ik toch in mijn mail zit, dan bekijk ik rest ook meteen. Plan ik dat voor de rest van de dag en heb ik er nu geen omkijken meer naar. En wat is nou een half uur nu als je de rest van de dag met andere dingen bezig kunt zijn. Zo, done that one. Wat ging ik ook alweer doen? Oh ja! Dit blog schrijven... Hoe laat is het eigenlijk? Oei! De tijd gaat harder dan ik dacht. Tjonge… Dan heb ik wel een lekkere boterham verdiend. Half uurtje even je mind op iets anders is ook goed voor de creativiteit. Goed bezig! Al rinkelt ergens in mijn achterhoofd een alarmbelletje dat er iets niet gaat zoals ik wil… Ik ben alweer in de pauze-stand terwijl ik toch echt van plan was te beginnen. Mijn startonderbreker is vol in werking!
Tring…Ping! gaat er al een alarmbel af?
Tring Tring… Tring Tring… de ouderwetse beltoon van mijn mobiel gaat. Hè getver! Wat nu… oh, die cliënt tegen wie ik had gezegd dat ze terug mocht bellen. Tja, dan kan ik moeilijk niet opnemen. Als ze nu belt, zal het wel nodig zijn. Een half uur later hangen we op, cliënt blij; ik ook blij. Ping! Tuurlijk, de was! Wat is nou één wasje? Die heb ik er zo uit en op de lijn. Als poes nu maar niet over mijn toetsenbord zou lopen omdat ie eten wil. Vooruit, Poes krijgt eerst eten. Dan laat ie me daarna tenminste met rust. Was kost ook nog geen tien minuten. Lekker bezig zo met al die ballen in de lucht. Kan ik. Ik ben een vrouw. Ik kan multi-tasken…. ja, echt! Nee, echt. Echt waar…. Vind ik. Denk het van wel hoor. Ja….
Jouw automatismen zijn sterker dan je goede voornemens
Herken je dit gedrag bij jezelf? Je hebt -weer- een goed voornemen om nu echt iets te gaan doen wat je al heel lang wilt. Fantastisch! Dat kookboek schrijven, die wereldreis maken, je studie afronden, een andere baan vinden, 10 kilo afvallen… Je neemt je voor om er deze keer echt voor te gaan.Totdat... je te maken krijgt met je eigen volautomatische startonderbreker. Heel letterlijk gebeurt het maar al te vaak dat we niet eens starten met de door onszelf zo gewenste verandering!
Het verhaal hierboven is natuurlijk een beetje overdreven, maar dit is wel waar het over gaat. De missing link tussen voornemens en resultaat. Precies; ons eigen gedrag.
Ben Tiggelaar schrijft hier prachtig over in zijn boek Dromen, Durven, Doen. Een boek dat ik inmiddels al een keer of 10 gelezen heb, en nog steeds ontdek ik nieuwe dingen. Zo leuk! Hij heeft het over deze missing link. Ons gedrag. En zoals hij aangeeft wordt ons dagelijks handelen voor 95% bepaald door automatisch gedrag. Schokkend vond ik dat. Totdat ik me realiseerde dat ook ik mijn eigen voornemens om nu dan toch echt… laat overnemen door wat ik hiervoor als startonderbreker heb aangeduid. En ja, het zit in al dat automatische gedrag dat ik maar steeds niet begin aan het blog dat ik zo graag wil schrijven. Natuurlijk kan de was daar geen bal aan veranderen! Haha, was het maar waar. Nee hoor. Ik heb zelf het stuur in handen, en ik bepaal of ik start of niet. Ik heb de verantwoordelijkheid te nemen voor mijn gedrag. En gelukkig is het zo dat goede voornemens wel een handje helpen!
Jouw startonderbreker uitschakelen; hoe dan?
Als je er alles over wilt weten, raad ik je echt aan om het boek van Ben Tiggelaar te lezen. Heel leerzaam en nog grappig ook. Heel in het kort kan ik je de volgende tips uit dat boek (en in mijn woorden) meegeven.
- Zorg ervoor dat jouw voornemen van de gewenste gedragsverandering belangrijk is voor je. En dat het iets is waar je naartoe wilt werken, waar je op de lange termijn voldoening uit zult halen. Je goede voornemen, precies.
- Calculeer teleurstelling in. Als jouw nieuwe gedrag meteen tot het gewenste resultaat zou leiden, had je het allang gedaan. Toch? Maar nee, het zijn juist de moeilijke momenten die maken dat je terugvalt in oud en automatisch gedrag. Wanneer je daar van tevoren een strategie voor hebt bedacht, is het makkelijker om toch je nieuwe gedrag weer naar boven te halen. Bereidheid te verduren dat het niet in één keer lukt, dat helpt.
- Formuleer jouw nieuwe gedrag is positieve termen. Dus, wat wil je WEL. En dit is voor de meeste van ons nog niet zo makkelijk! Soms is een beetje hulp van je omgeving hierbij erg nuttig. Of van een coach natuurlijk ;-)
- Maak het persoonlijk. Dit gaat over waar jij zelf 100% invloed op hebt. Als jouw nieuwe gedrag afhangt van wat anderen hebben te doen of laten… dan wens ik je succes.
- Beloon jezelf als het lukt je nieuwe gedrag te vertonen; ook al lukt het maar voor even! Ook hier is veel meer over te lezen, maar in de basis werkt belonen nu eenmaal beter dan straffen. Daar waar straffen wel een heftiger effect heeft op korte termijn, zorgt belonen voor het bestendigen van jouw gedrag op de lange termijn. En dat is wat je wilt, toch? Want echte verandering is niet voor even; nee, echte verandering is voor het leven.
Kortom: Schakel jouw startonderbreker uit, stap achter je eigen stuur en begin vandaag nog! Succes!
Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het fiksen van jouw startonderbreker(s)?
Herken jij dit gedrag bij jezelf, en vind jij het lastig om zelf jouw patronen te doorbreken? Kun jij wel een “auto-matismen-herstel-monteur” gebruiken, die actief, constructief en creatief jou helpt met sleutelen aan je gedrag? Neem dan contact op via info@trainingsbureau1812 of bel me op 06-14176181.
De inspiratie voor dit blog heb ik gehaald uit het boek van Ben Tiggelaar: Dromen Durven Doen | ISBN 978 90 00 34477 2. Een absolute aanrader voor wie echt dingen anders wil doen!
Te veel ballen in de lucht? Moe en opgejaagd? Weet je even niet meer hoe het verder moet? Met één of enkele sessies heeft Marischka je weer op de rit. Ze zorgt ervoor dat je het weer ziet zitten en met vertrouwen de volgende stap zet. Het mooie is dat ze de kunst verstaat om je zélf te laten ervaren wat je nodig hebt. Op een concrete, krachtige en liefdevolle manier, desgewenst in combinatie met fysieke training. Je voelt en wéét gewoon dat je er weer tegenaan kunt als je bij haar de deur uitstapt.