Mentaal buiten adem? Ga het halen!
4 Tips om mentaal weer op adem te komen.
Elke dag rennen
Wanneer we in de ‘rat race’ van alledag maar blijven door rennen, bestaat het risico dat we buiten adem raken. Mentaal buiten adem wel te verstaan. Een vermoeiende en soms uitzichtloze staat van zijn. Maar als we de wereld om ons heen kunnen niet veranderen, wat kunnen we dan doen om -al is het maar heel even- op adem te komen?
In dit blog reik ik je een aantal tips aan. Ik verklap je alvast mijn favoriet: Adem halen.
Zo herkenbaar!
Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik de term “mentaal buiten adem” zonder schroom heb overgenomen van mijn 12 jarige dochter. En terwijl zij het had over de trap oprennen -dat ze dan niet alleen fysiek, maar ook mentaal buiten adem was (kan zomaar)- ging mijn brein direct in een andere stand! Want ik kon me hier van alles bij voorstellen. Ik voel me ook wel ‘s mentaal buiten adem. Herkenbaar? Dat je je ineens bewust bent van het feit dat je je zo voelt?
Mogelijk houd je te veel ballen in de lucht, heb je meer op je bord dan goed voor je is of ben jij je multi-task-talent aan het overdrijven en ren je rond als een kop zonder kip (ja, je leest het goed). Natuurlijk zijn er nog veel meer voorbeelden te bedenken van mentaal buiten adem zijn. Gelukkig weet jij precies hoe jij jouw versie ervan doet. Ergens heeft het ook wel iets weg van metaalmoeheid. Dat is niet erg, totdat er teveel druk op die specifieke plek komt te staan en dan stort de boel in. En zelfs dat is geen probleem. Tenminste, als je de tools hebt om opnieuw op te bouwen. Dan kan het zelfs best een opluchting zijn dat er tijdelijk iets in elkaar is gestort. Kwestie van puin ruimen en opnieuw beginnen. Heerlijk.
Een paar praktische tools
Er zijn vanzelfsprekend 1001 ‘tools’ beschikbaar om mentaal weer op adem te komen, om opnieuw te bouwen. In dit blog reik ik je er een paar aan die makkelijk en praktisch toepasbaar zijn.
1: Adem halen
Ik begin meteen met mijn favoriet. Adem halen. Dus niet ademhalen, want dat doe je pak ‘m beet elke seconde. Adem halen is een veel bewuster proces. Je weet al dat adem best belangrijk is om in leven te blijven. Maar wist je ook dat adem (of liever zuurstof) je alerter, wakkerder maakt? En het stelt je in staat je veel bewuster te worden van je lichaam en daarmee van wat er mogelijk ‘knelt’. Dus in plaats van gewoon te ademen, ga je adem halen.
Dit kan al als je een paar minuten tijd hebt of maakt. Op elke gewenste plek ook nog! Zo werkt het:
Ga zitten en richt je aandacht even helemaal op jezelf. Volg nu in gedachten het ritme van je ademhaling. Voel hoe de adem in en uit je longen stroomt. Doe dat totdat je er echt helemaal bewust van bent. Zet nu bij je volgende inademing heel bewust eerst je buik en dan pas je longen uit. Zo maak je optimaal gebruik van de aanwezige ruimte in je lijf. Bij de uitademing maak je eerst je buik klein en dan pas je longen. Kijk of je de totale lengte van je inademing op zo’n 7 tellen kunt krijgen, en die van je uitademing op 8 tellen. Merk op hoe je je net even iets energieker begint te voelen en hoe je je lichaam gewaar wordt. Doe dit een paar minuten, een paar keer per week en je zult merken dat je daadwerkelijk mentaal weer op adem komt.
2: De gedachtenmicroscoop
Zoals (top)sporters hun prestaties bekijken, zo kun je dat ook met jouw gedachten. Neem dagelijks een paar minuten de tijd om stil te staan bij je gedachten. Bekijk ze ‘s goed, neem ze onder de loep, leg ze onder een microscoop en stel jezelf de volgende vragen:
● Wat levert het me op om deze gedachte te hebben? Welke positieve bedoeling heeft deze gedachte voor mij?
● Wat gebeurt er als ik deze gedachte vasthoud?
● Wat zou er gebeuren als ik deze gedachte loslaat?
● Wat gebeurt er niet als ik deze gedachte loslaat?
● Wat gebeurt er niet als ik deze gedachte niet loslaat?
De antwoorden kunnen evenzo voor de handliggend als verrassend zijn. En misschien helpt het jou wel om je gedachte op te schrijven of er een tekening van te maken. Dat maakt het net even makkelijker om ernaar te kijken. Welke antwoorden er ook zijn, vertrouw erop dat ze je een beetje meer ruimte geven. Dat ze je helpen om weer op adem te komen. Precies de bedoeling. In mijn coachpraktijk laat ik soms mijn cliënt dit proces afsluiten door de opgeschreven gedachte te verfrommelen tot een prop en weg te gooien. Een heerlijk symbolisch gebaar.
3: Beweeg
Ja, joh! Een open deur. En wel een deur die we vaak niet uit gaan. Dus mijn derde tip is om lekker te bewegen! Dans en spring als je dat leuk vindt. Ga een paar minuten een blokje om wanneer dat meer bij je past. Zet een tafelvoetbaltafel neer op kantoor of neem voor de grap ‘s een skippybal mee. Het maakt niet uit als je maar beweegt. En wat daar nog bij mag: geniet ervan, heb lol. Zelf ben ik nogal energiek, maar ook fysiek beperkt door een versleten rug. Geen punt. Ik doe nog steeds heel veel aan beweging. Hiervoor hanteer ik altijd graag de ‘www’: Wat Werkt Wel. Dan komt er altijd wel iets naar voren dat je wel kunt doen om een paar minuten te bewegen en je aandacht op die manier even weg te halen bij dat drukke hoofd. De ruimte die zo ontstaat kun je daarna dan snel weer opvullen met nieuwe (blije) ideeën , oplossingen of gedachten!
4: Zucht en glimlach
Geen idee wie dat wetenschappelijk bewijs heeft geleverd, en dat doet er ook niet toe. Want echt, een paar keer diep zuchten doet wonderen. Let er op dat je daarbij je ogen omhoog gericht houdt. Dat geeft een essentieel verschil met als je naar beneden kijkt. Probeer maar eens. Eerst met je ogen omhoog gericht, dan naar beneden gericht. Het verschil is -als het goed is- meteen voelbaar. Eindig vooral met nog ‘s lekker diep zuchten terwijl je omhoog kijkt (mg ook met je ogen dicht) en voeg er dan nog een glimlach aan toe. Dát is nog ‘s op adem komen!
Tot snel!
Te veel ballen in de lucht? Moe en opgejaagd? Weet je even niet meer hoe het verder moet? Met één of enkele sessies heeft Marischka je weer op de rit. Ze zorgt ervoor dat je het weer ziet zitten en met vertrouwen de volgende stap zet. Het mooie is dat ze de kunst verstaat om je zélf te laten ervaren wat je nodig hebt. Op een concrete, krachtige en liefdevolle manier, desgewenst in combinatie met fysieke training. Je voelt en wéét gewoon dat je er weer tegenaan kunt als je bij haar de deur uitstapt.